Met structurele beweging minder fysieke klachten! Open deur of knuppel in het hoenderhok?

Met structurele beweging minder fysieke klachten! Open deur of knuppel in het hoenderhok?

Het komt nog wel eens voor dat mensen met fibromyalgie door sommige anderen bestempeld worden als inactief en fysiek gedeconditioneerd (verlies van fitheid door inactiviteit)
Waarom is het dat er zoveel verschillen zijn in hoe zwaar mensen met fibromyalgie hun klachten ervaren? Waarom wordt de ene persoon veel zwaarder belemmerd in het dagelijks functioneren dan de andere persoon? Ik las recent een artikel dat een overview gaf van de tientallen wetenschappelijke onderzoeken die hier de afgelopen jaren naar gedaan waren. Zwaardere fybromyalgie klachten hangen samen met lagere fysieke conditie en flexibiliteit en ook met hogere scores op psychische stress en negatieve gedachten. Het lijkt een beetje een open deur, wat zijn jouw gedachten hierbij?

Conclusie onderzoek fibromyalgie en beweging

De conclusie van het onderzoek is dat structurele beweging een positieve invloed heeft op symptomen, functioneren en fitheid van mensen met fibromyalgie. Stemmingsklachten verminderen ook. Er zijn verschillende sporten onderzocht, bevindingen zijn dat gewone dagelijkse beweging en oefeningen in warm water minder doen dan regelmatig beoefenen van bijvoorbeeld fitness, yoga, tai chi etc. Een combi met kracht, uithoudingsvermogen en relaxatie (bijv. meditatie) geeft de beste resultaten.
Een waarschuwing is wel dat mensen met fibromyalgie niet onderworpen moeten worden aan al te rigoureuze beweegprogramma’s. Hier kunnen de symptomen weer door verergeren en is er een afbreukrisico. Er zal een individuele inschatting gemaakt moeten worden van zwaarte van symptomen, fitheid, niveau van functioneren, persoonlijke voorkeuren en met deze informatie zal een programma worden vastgesteld dat gradueel oploopt tot gemiddelde intensiteit. Mensen moeten hier goede begeleiding in krijgen, bijvoorbeeld door een revalidatieprogramma.
Regelmatige beweging is een hele belangrijke factor in de omgang met fysieke klachten. Er zijn natuurlijk meer factoren. Aan de andere kant heeft regelmatige beweging ook weer positieve invloed op andere factoren als slaap, vertering, afleiding/ontspanning etc.
Je kunt hier meer over lezen in: Leven met fibromyalgie https://hilversum.vrijeboeken.com/book/9789082725605-leven-met-fibromyalgie.html

Reacties op deze pagina zijn gesloten.