Stressklachten in rug, nek en buik; niet medische oorzaken

Stressklachten in rug, nek en buik; niet medische oorzaken

Recent kwam ik bij het lezen een interessante visie tegen op stressklachten in nek, rug en buik.

Huisarts Oosterhuis (1986) onderzocht in zijn praktijk de niet-medische oorzaken van nek-, rug- en buikpijnklachten en constateerde het volgende:

  • Pijn in nek- of schouderzone: boosheid zonder aanval. Vaak is er sprake van boosheid en irritatie in bedreigende of woede opwekkende situaties. Er is een mogelijkheid tot verzet maar de patiënt onderdrukt dit vanwege eigen of sociale normen. Nek- en schouderspieren spannen zich echter en als de situatie of zijn aanpassing niet verandert, is er kans op chronische pijn in nek of rug.
  • Pijn in lage rug, lendenen of lager: onmacht of verdriet. Patienten voelen zich onmachtig in een bepaalde situatie. Zij voelen een neiging tot vluchten maar onderdrukken deze, onderwerpen zich, vermijden en berusten. Ze verbergen hun gevoelens van verdriet en teleurstelling. Verandert de situatie niet en ontbreekt steun (‘ruggegraat’ van de persoon zelf of zijn omgeving) zakken ze in en ontwikkelen lage rugklachten.
  • Pijn in buik of ingewanden: angst en onzekerheid. Patiënten met buikklachten zitten vaak in bedreigende situaties waarin ze eigenlijk zouden moeten reageren maar ze voelen zich onveilig en onzeker, onderdrukken deze gevoelens en krijgen klachten. Buikklachten zijn vaak ‘ja-nee-klachten’.

Dit is een praktische illustratie van de vecht-vlucht respons bij stress. Kenmerkend aan deze spanningen en pijnen is de dubbele sturing; het lichaam produceert zowel de aanzet tot actie als de blokkering ervan zodat de reactie en daarmee het lichaam blijft steken.

Bron: Handboek Psychosomatiek, Kees Meijer, HBuitgevers, 1992
Sjoukje Okma, Hilversum Psycholoog

Schrijf een reactie.