Onderzoek toont aan: Ketamine heeft geen pijnverlagend effect > 45 min. bij fibromyalgie

Onderzoek toont aan: Ketamine heeft geen pijnverlagend effect > 45 min. bij fibromyalgie

Ik kom in de fibromyalgie facebook groepen nog wel enkele keer tegen dat fibromyalgie patiënten intraveneus ketamine krijgen toegediend omdat dat volgens de arts (pijnpoli) tot pijnvermindering zou leiden. Dit leidde bij mij tot verbazing en ik ben hier verder ingedoken door op zoek te gaan naar het wetenschappelijk onderzoek dat hiernaar gedaan is.

Wat is ketamine?

Ketamine is een verdovings/narcosemiddel. Het wordt ook als drugs gebruikt, omdat men dan op zoek gaat naar de hallucinerende bijwerkingen van ketamine. Bij fibromyalgie ketamine test groepen worden de eerste 30-45 minuten na intraveneuze toepassingen vooral veranderingen in ruimtebeleving, tijd, realiteit, gedachten en high gevoel gerapporteerd. Mensen kunnen het gevoel hebben buiten hun lichaam te staan. Mensen die dit toegediend krijgen zijn dan ook enige tijd niet aanspreekbaar.

Ketamine verdooft, ook de acute pijn. Er is geen reactie meer op pijnprikkels.

Onderzoek

Onderzoek voor CRPS1 (dystrofie) en dunne vezel neuropathie heeft bewezen dat ketamine > 24 uur voor pijnverlichting kan zorgen.

Er zijn een drietal onderzoeken naar intraveneuze toediening van ketamine bij fibromyalgie patiënten gedaan. Het laatste onderzoek dateert uit 2011 en is gedaan door het LUMC. Het onderzoek heeft gevonden dat na de 1e periode van verdoving van 30-45 minuten, er in de uren en de 8 weekse periode daarna er geen relevante veranderingen op pijnscores werden gevonden. Er werd dus geen bewijs gevonden voor een lange termijn pijnverdovend effect van ketamine bij patiënten met fibromyalgie. Dit was ook de conclusie van de twee voorgaande onderzoeken. In het LUMC onderzoek werd gewerkt met 0,5 mg/kg, een relatief hoge dosis.

Conclusie

Ben je op zoek naar minder pijn, dan is tot op heden gedragsverandering (doseren, gezond bewegen en goede voeding etc.) nog het beste medicijn voor fibromyalgie. En dat zonder bijwerkingen. Lees hierover meer in het boek “Leven met fibromyalgie‘.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.