Grote overlap tussen fibromyalgie en apneu. Is het voor jou al uitgesloten?

Grote overlap tussen fibromyalgie en apneu. Is het voor jou al uitgesloten?

Met apneu (letterlijke betekenis: geen lucht) stokt je adem in je slaap. Dit kan van 10 seconden tot meer dan een minuut duren. Het kan meerdere keren per uur voorkomen. Je komt hierdoor niet in je diepe slaap en ontwikkelt ongemerkt een structureel slaaptekort. Bovendien krijgen je organen te weinig zuurstof binnen, door een tekort aan zuurstof in het bloed. Apneu is een chronische aandoening. Het kan op den duur ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Mensen zelf hebben het meestal niet door, het is vaak de partner die het merkt en aan de bel trekt. De partner wordt gewekt door de ademstops en/of het harde snurken waarmee het vaak gepaard gaat. Slaap je alleen, kan je het ook merken aan vermoeid wakker worden, wakker worden met een droge mond en/of hoofdpijn.
De gevolgen voor mensen met apneu overdag zijn: prikkelbaarheid, vermoeidheid, weinig energie, concentratie- en geheugenproblemen en depressie. Ook andere klachten kunnen ontstaan zoals moeilijk onder controle te krijgen hoge bloeddruk, hartkloppingen en hartritmestoornissen. Er is een grote overlap met fibromyalgie klachten zoals pijn in de spieren en gewrichten, druk op de borst, vermoeid wakker worden, vermoeidheid en het tekort aan diepe slaap.

Apneu wordt niet altijd goed herkend door medici, het is een relatief vrij jonge aandoening. Artsen kunnen een verkeerde richting uitdenken waardoor mensen alleen maar verder van huis raken. Slaap apneu is relatief vrij veel komend onder mensen met fibromyalgie. Zij kunnen met de juiste behandeling hun klachten sterk zien verminderen. Het kan ook voorkomen dat fibromyalgie is vastgesteld, maar dat later bleek dat apneu de veroorzaker was van de klachten.
Informatie over hormonen en apneu http://www.familie-prosman.nl/apneuforum/Hormonen.pdf
Voor o.a. een checklist, meer informatie over apneu en behandeling ga je naar; https://apneuvereniging.nl/

Reacties op deze pagina zijn gesloten.