Fibrofog is gelukkig geen voorbode van Alzheimer!

Fibrofog is gelukkig geen voorbode van Alzheimer!

De meerderheid van de mensen met fibromyalgie ervaart ook cognitieve problemen zoals concentratieproblemen of moeite om dingen te herinneren. Een veelgebruikte term hiervoor is fibrofog. Veel mensen met fibromyalgie hebben angst om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

Ter geruststelling: De vele wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan, ook over de langere termijn, kunnen geen aanwijzing vinden dat fibrofog klachten voorspellend zijn voor de ontwikkeling van dementie.

Als je interesse hebt in meer details: de cognitieve patronen van mensen met fibromyalgie verschillen aanzienlijk van die van mensen met Alzheimer.

Bij fibrofog heeft men niet geheugenverlies aan persoonlijke ervaringen (zoals een verjaardag op 6-11) of progressieve cognitieve verslechtering. Dit ziet men wel bij Alzheimer, evenals dat als ze een kort verhaal krijgen voorgelezen, ze de belangrijkste elementen niet kunnen vertellen. Mensen met fibromyalgie kunnen dit wel mits er niet teveel afleidende factoren zijn.

Bij fibrofog is het probleem dat men moeite heeft afleidingen te filteren, de mechanismes voor geheugenopslag zijn intact.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.