Adaptogenen voor preventie en herstel van stress

Ginseng adaptogenen

Adaptogenen voor preventie en herstel van stress

Adaptogenen zijn planten die het lichaam ondersteunen om weerstand te bieden aan de effecten van stress. Ze helpen het lichaam adapteren (aanpassen) aan diverse stressfactoren die zowel een interne als een externe oorzaak kunnen hebben. Adaptogenen helpen om de weerstandsfase op te bouwen zodat je niet in de uitputtingsfase terechtkomt. Bij vermoeidheid helpen ze zowel concentratie, prestatie en als uithoudingsvermogen te verbeteren. Ze doen dit via beïnvloeding van de hersenen en de bijnieren. Adaptogenen verhogen de vitaliteit zonder de bijwerkingen die eigen zijn aan stimulerende middelen zoals nicotine, cafeïne, of amfetamines. Adaptogenen induceren een traag herstel na een uitputtende fysieke belasting, uitputting van het energieniveau of slapeloosheid.

De belangrijkste en best onderzochte adaptogenen zijn Panax quinquefolium (Amerikaanse ginseng), Eleutherococcus senticosus (Siberische ginseng), Rhodiola rosea (Golden root), Schisandra chinensis, Withania somnifera, Panax ginseng (Koreaanse ginseng) en Ginkgo biloba.

De werking hangt sterk af van de kwaliteit van het gebruikte preparaat. Bonusan heeft bijvoorbeeld een aantal mooie producten die (gecombineerd) ingezet kunnen worden afhankelijk ten behoeve van een preventieve dan wel herstellende werking.

  • Adaptonyl werkt preventief en is een middel om de aanpassingscapaciteit te verhogen.
  • Panax Ginseng werkt herstellend bij bijnieruitputting.
  • Ribes Nigrum is met name voor regulatie van de sympathicus en HPA-as en heeft invloed op de cortisolhuishouding, het helpt om deze beter uit te zetten.
  • Salvia Officinalis werkt remmend op de sympaticus (het regulerende en stimulerende deel van het Autonome Zenuwstelsel, en met een tegengestelde werking aan de parasympaticus

Heb je hier nog vragen over, kan je uiteraard contact met me opnemen.

Hilversum Psycholoog, Sjoukje Okma

Schrijf een reactie.